Tuesday, November 10, 2009

Σαν σήμερα

... από τις δεύτερες πατρίδες μου...
Πριν από 20 χρόνια η Βουλγαρία αποχαιρέτησε το κομμουνιστικό καθεστώς και τον Τοντορ Ζίβκοβ. Οι Βούλγαροι αναφερόμενοι στο καθεστώς, το αποκαλούν "ο καιρός του σοσιαλισμού". Τα τελευταία 20 χρόνια, είμαστε "μετά την Δημοκρατία". Αρα η 10η Νοέμβρη του '89, ίσως μπορεί να θεωρηθεί μέρα της Δημοκατίας, λέω εγώ.
Πριν από 71 χρόνια, η Τουρκία αποχαιρετά με πόνο, τον Κεμάλ Ατατούρκ. Το τί σημαίνει ο Ατατούρκ για την Τουρκία δεν θα το αναλύσω. Οχι τώρα, τουλάχιστον. Θα πω μόνο, την σκέψη που κάνω πολλές φορές. Η Τουρκία χρειάζεται έναν Ατατούρκ σήμερα. Κι όχι μόνο αυτή...

8 comments:

Dr Low said...

Σχετικά με τον Ατατούρκ...με βρήσκεις απόλυτα σύμφωνη! Πέρυσι τέτοιες μέρες ήμουν στη Σμύρνη και μου έκανε εντύπωση η τόση λατρία των τούρκων (η φωτογραφία του Κεμάλ δέσποζε παντού). Όταν ρώτησα ένα φίλο τούρκο "γιατί όλα αυτά" στο τέλος έμεινα με το στόμα 5 πιθαμές ανοιχτό....
Καλησπέρες!

Giorgia_is_coming_to_town said...

@El καλησπέρα και σε σένα! Εχω μελετήσει πολύ τον Ατατούρκ, τόσο ως πολιτικό όσο και ως άνθρωπο. Εχω διαβάσει και ακούσει τόσο τους θαυμαστές του, όσο και τους επικριτές του. Και παρότι πολλές φορές κατηγορήθηκα από διάφορους Ελληνες για την άποψή μου, πιστεύω ακράδαντα πως ήταν μια από τις σπάνιες προσωπικότητες. Ενα από τα ελάχιστα άτομα, που μπόρεσαν τόσο δραστικά να αλλάξουν την ροή των πραγμάτων.
Εχω γράψει και παλιότερα, ότι αυτό που με πονάει στην Τουρκία, είναι ακριβώς το ότι τόσα χρόνια μετά το πέρασμα του, κάνει βήματα προς τα πίσω. Τραγικό αν σκεφτεί κανείς, πόσο μπροστά την έφερε κάποτε ο Ατατούρκ.

korinoskilo said...

στην δικη μου δευτερη επεσε το τοιχος .... και ολα αυτα για να παει μπροστα ο κοσμος .....

κατα ποια εννοια δεν ξερω :)

καλημερες

Giannis Ianossss said...

Ο καιρός του Σοσιαλισμού!!!!!!!!
Μας συναγωνίζονται οι γείτονες στην εξυπνάδα.

Giorgia_is_coming_to_town said...

@Korinoskylaki, αν το σκεφτείς, τείχη έπεσαν, καθεστώτα και πολιτικά συστήματα κατέρρευσαν και εν τέλει τι? Αλλαξε κάτι ουσιαστικό? Ισως κάνω και λάθος, αλλά ο κόσμος μπροστά δεν πήγε.
@Μπρο, ότι μας συναγωνίζονται στην εξυπνάδα είναι δεδομένο. Ισως επειδή μετά την κατάρρευση του καθεστώτος, το κομμουνιστικό κόμμα μετονομάστηκε σε σοσιαλιστικό, τους έμεινε και το "ο καιρός του Σοσιαλισμού".
Το σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι Βούλγαροι, παρότι απαντούν πως τότε δεν ήταν καλύτερα, έχουν μια νοσταλγία για εκείνον τον καιρό.

kapote-sth-bg said...

Αυτοί που αποφασίζουν για να ορθώσουν ή να γκρεμίσουν τείχη, έχουν τους λόγους τους και το σκοπό τους. Τα τείχη φτιάχτηκαν και γκρεμίστηκαν χωρίς την συμμετοχή και κυρίως χωρίς την συγκατάθεση των λαών που εγκλώβισαν ή απεγκλώβισαν.Γιαυτό τον λόγο δεν αποτελεί επαίτειο γ . Ήταν είναι και θα είναι μέρος του σχεδίου του G8.

ενδιαφέρον είναι το παρακάτω
LE-MONDE - 01/06/2003
πηγή http://archive.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=01.06.2003,id=65761424

Marina said...

Στους ανθρώπους που καταπιέζονται με τον Α ή τον Β τρόπο αρέσει η αλλαγή. Ισως γι' αυτό χάρηκαν τόσο με τη πτώση του Σοβιέτ, όλες οι χώρες χάρηκαν, η Βουλγαρία με τον Ζιβκοβ η Αλβανία με τον Αλία, και τόσοι άλλοι..στη πορεία όμως που φτώχυναν και είδαν κάποιες άλλες πραγματικότητες (του φτωχού μετανάστη π.χ.) να άλλαξαν και τώρα να νοσταλγούν το σίγουρο παρελθόν.
Ο Κεμάλ έκανε πολλά για τους Τουρκους που όμως δεν τα κράτησαν όλα..φροντίζουν οι αρχηγοί τους γι' αυτό.
Δεν νομίζω ότι ένας μεγάλος σώζει τη χώρα..πρέπει να θέλει και η χώρα να τον ακολουθήσει..και στην Ελλάδα ο Χριστός να κατέβαινε δεν νομίζω ότι θα είχε μεγάλη απήχηση, όλοι κυττάμε τον εαυτούλη πρώτα.

Giorgia_is_coming_to_town said...

@Μητσάκο συμφωνώ, τα είπαμε και κατ' ιδίαν :ΡΡΡ
@Μαρινάκι, το νοσταλγούν πράγματι. Τους ακούς να βρίζουν το παρελθόν, αλλά ξέρεις με την νοσταλγία τύπου που βρίζει την γκόμενα που παράτησε γιατί απλά τα έχει πάρει, που η καινούργια του βγήκε χειρότερη! (ωραία παρομοίωση!).
Ο Κεμάλ έκανε πολλά και τώρα πια πάμε ολοταχώς προς τα πίσω. Βεβαίως τα έχουμε πει, τους πολιτικούς μας εμείς τους επιλέγουμε, οπότε...