Friday, March 16, 2007

Σμύρνη - Izmir - Smirna

Πάνε έξη χρόνια από την πρώτη φορά που την επισκέφτηκα. Είχαμε θαλασσοπνιγεί, Νοέμβρη μήνα, με ένα καραβάκι που το ταρακουνούσαν οκτώ μποφώρ στην διαδρομή Χίος - Τσεσμέ. Ο Τούρκος συνεργάτης που μας περίμενε, ήταν ο πρώτος Τούρκος που συναντούσα στη ζωή μου. Μου έκανε εντύπωση ο αυτοκινητόδρομος που σε οδηγούσε στη Σμύρνη. Βλέπετε, είχα την εντύπωση ότι οι "απολίτιστοι γείτονες" είχαν κατσικόδρομους. Εμεινα τρεις μέρες και δεν την γνώρισα καθόλου, ήταν και οι τρεις γεμάτες με επαγγελματικές συναντήσεις και δείπνα εργασίας. Το βράδυ της αναχώρησης αποκλειστήκαμε στο Τσεσμέ. Τα ελληνικά καραβάκια δεμένα, το τούρκικο θα το ρίσκαρε αν μαζευόμασταν δέκα "θαρραλέοι", ένας περισσότερος από τα μποφώρ δηλαδή. Είμασταν μόνο τρεις κι ο κούκος, όπου κούκος βλέπε τον καπετάνιο.
Παρότι μετά από εκείνο το ταξίδι, η Τουρκία έγινε "τρίτη πατρίδα" , προς τα εκεί δεν καταφέραμε να πάμε παρά τον περασμένο Σεπτέμβριο. Για δύο μόνο μέρες. Οδικώς αυτή τη φορά (άλλο πακέτο αυτό). Επίσης δεν την γνώρισα. Δουλειά, δουλειά, δουλειά.
Τελικά ο κύβος ερίφθη. Πάσχα στην Σμύρνη. Η Ιστανμπουλ είναι έτσι κι αλλιώς γεμάτη αυτό το Πάσχα, την αφήνουμε να την χαρούν οι τουρίστες. Οχι ότι δεν θα περάσουμε μια βόλτα να πάρουμε την δόση μας δηλαδή, αλλά μπορεί να μας περιμένει. Αυτή τη φορά το υπόσχομαι, δεν θα ασχοληθώ καθόλου με δουλειά... θέλω να την γνωρίσω! Και για να το σιγουρέψω ας φυλαχτώ κι από το κακό το μάτι εεε?

6 comments:

Shades said...

Να περάσεις καλά και να δώσεις τα φιλιά μου στη Πατρίδα των παππούδων μου.
Καλημέρα.

Giorgia_is_coming_to_town said...

Shades καλημέρα κι από μένα! Νομίζω ότι πρέπει να την επισκεφτείς κι εσύ κάποια στιγμή, οι μνήμες δεν εγκαταλείπουν ποτέ μια πόλη, οπότε θα την δεις γνώριμη.

Anonymous said...

απλά και περιεκτικά:
σε μισώ!!! ;)

Adomiel said...

Ένα έχω μόνο να σου πω... Σκόρδα, σκόρδα...!;-)

Marina said...

Να πάτε και να το χαρείτε. Η Κωνσταντινούπολη είναι υπέροχη, πήγα πέρυσι και πέρασα ΟΝΕΙΡΟ, οι άνθρωποι εξυπηρετικοί, καλοί, τα φαγητά το κάτι άλλο, το καϊμάκι, τα παζάρια μπαχαρικών, τα αξιοθέατα..μιά πόλη μπιζού.

Giorgia_is_coming_to_town said...

@Ελένη μπορείς να με ξανααγαπήσεις (όχι για πολύ, στο υπόσχομαι), η Σμύρνη μας τελείωσε (και το λεγαααα για το κακό το μάτι). Ελλάδα το Πάσχα, κλαψ.

@Adomiel μου, τουλάχιστον μου έμειναν τα σκόρδα, ελπίζω την επόμενη φορά να πιάσουν

@Μαρίνα μου, χαίρομαι που σου άρεσε η Πόλη, ένας Τούρκος φίλος μου λέει, ότι την γνωρίζω καλύτερα κι από τους ντόπιους, ελπίζω ειλικρινά κάποια φορά να βρεθούμε μαζί εκεί για να την γνωρίσεις κι από την μη τουριστική πλευρά της :)

Και τεσπά όπως καταλάβατε, ερχόμαστε Ελλάδα, υποκύψαμε στις παρακλήσεις των μαμάδων και τις ανάγκες της δουλειάς. Το ταξίδι μετατίθεται (όχι όχι δεν ματαιώνεται που να σκάσουν όλοι!)