Monday, June 08, 2009

Ιζμποριτε!

Οι πρώτες εκλογές που έζησα στην Βουλγαρία, ήταν (αν θυμάμαι και καλά) την πρώτη χρονιά που ήρθα εδώ και ήταν οι προεδρικές. Τις είχα καταλάβει από τις αφίσες. Ξηλώθηκαν εκείνες οι καλοκαιρινές της μαστίχας με την γκόμενα ντυμένη καρπούζι κι ανέβηκαν οι καρπουζοκέφαλοι.
Οι δεύτερες ήταν δημοτικές. Τις κατάλαβα καλύτερα, γιατί ήρθε ένας υποψήφιος για χορηγία κι οταν έφυγε η λογίστρια με ρώτησε αν είναι αυτός «ο υποψήφιος της εταιρείας». Πολύ ξανθά, της απάντησα οτι η εταιρεία δεν κατεβαίνει στις εκλογές, συνεπώς δεν έχει υποψήφιο. Κούνησε το κεφάλι της λες κι έβλεπε πρώτη φορά χαζή ξανθιά , εξηγώντας μου ότι στο παρελθόν, οι εταιρείες υποδείκνυαν στο προσωπικό ποιόν υποψήφιο να υποστηρίξει. Ενδεχομένως να θεώρησε ότι είμαι ανίκανη να διευθύνω εταιρεία, αφού δεν μπορούσα να υποδείξω υποψήφιο σε μια χούφτα ανθρώπους!
Οι φετινές ευρωεκλογές ήταν οι τρίτες που έζησα εδώ. Και παρότι περίμενα, ότι οι Βούλγαροι θα τρέξουν να ψηφίσουν περήφανοι που είναι ευρωπαίοι, νίκησε κι εδώ η αποχή. Απογοητεύτηκα πάντως, όταν το Σάββατο το βράδυ,μετά από δεκαπέντε ώρες ταλαιπωρίας λαχτάρησα μια μπύρα, ξεχνώντας ότι απαγορεύεται η πώλησή τους. Η πονεμένη μου φράση «μα δεν ψηφίζω , είμαι ελληνίδα», δεν έπεισε την πωλήτρια να ξεκλειδώσει το ψυγείο.
Την Κυριακή το βράδυ, ο Μπόικο τηλεφώνησε περιχαρής, να μας ανακοινώσει ότι «νικήσαμε!». Απόρησα γιατί ναι μεν, οι απέχοντες νικήσαμε, αλλά ο Μπόικο είχε ψηφίσει το πρωί, νωρίς νωρίς κιόλας. Οπότε, προς τί το πρώτο πληθυντικό? Δεν εξέφρασα την απορία μου, απαίτησα απλώς το κέρασμά μου.
Κι αφού σας έκανα, την παρασκηνιακή εκλογική αναδρομή μου, πάμε να δούμε λιγάκι τα αποτελέσματα. Μην περιμένετε λεπτομερείς πολιτικές αναλύσεις, δεν είμαι για τέτοια. Αφήστε που τα αποτελέσματα ήταν μωσαϊκό κανονικό και επιβεβαίωσαν την άποψή μου για την πολυφωνία της Βουλγαρίας.
Εχουμε και λέμε:
Νικητές οι κεντροδεξιοί του GERB, του οποίου ηγείται ο Δήμαρχος της Σόφιας, Μπόικο Μπορίσοβ. Ιδέα δεν έχω τί πρεσβεύουν, αλλά ο Μπόικο (ο Μπορίσοβ, όχι ο δικός μας!) έχει όλο το ταλέντο του ηγέτη σε σημείο που προκαλεί παραλλήρημα. Εγώ τον συμπαθώ γιατί θενκς το χιμ, έγινε διάσημη η ράτσα των σκυλιών μας. Δεν λέμε πλέον «έχουμε Καρακατσανικο Ποιμενικό», αλλά «έχουμε το σκυλί του Μπόικο Μπορίσοβ»! Συγκέντρωσαν 24.60%.
Δεύτερο κόμμα το κυβερνών, Μπε-Σε-Πε, οι παλιοί κομμουνιστές δηλαδή, με ποσοστό 18.50%. Μου άρεσαν πολύυυυ τα μπαλονάκια που μοίρασαν κατά την προεκλογική περίοδο! Οπως και στην Ελλάδα εν τέλει, τις εκλογές κέρδισε η αντιπολίτευση. Σε ένα μήνα που θα είναι οι βουλευτικές, θα δούμε κατά πόσο θα επαληθευτεί, αυτή η στροφή προς τα δεξιά.
Τρίτη η Τουρκική κίνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα με 14.53% . Ο Μπόικο (ο δικός μας, όχι ο Μπορίσοβ) ακόμα ψάχνει γιατί στο χωριό του οι τσιγγάνοι ψήφισαν την τουρκική κίνηση, ενώ δεν είναι τούρκοι. Βέβαια όταν τον ρωτάς πόσους κατοίκους έχει το χωριό απαντά «τριακόσιους βούλγαρους και πενήντα τσιγγάνους». Το εν λόγω κόμμα, κατηγορήθηκε από τους «Μπλε» (βλ.παρακάτω) ότι πριμοδότησε με ψήφους άλλα μικρά κόμματα, μιας και η επιτυχία του ήταν δεδομένη. Το πρώτο όνομα του ψηφοδελτίου, είναι γυναίκα, όπως και στο GERB.
Τέταρτο το ΑΤΑΚΑ (κι επί τόπου), το αντίστοιχο ΛΑΟΣ, που πολύ θα ήθελε να μην υπάρχει στον χάρτη το τρίτο κόμμα, οι τσιγγάνοι και πολλά άλλα. Σας πληροφορώ ότι συγκέντρωσε 12.01% (Καρατζαφέρη, αυτά είναι ποσοστά !!!!). Πρώτος στο ψηφοδέλτιό του, ένας νεαρός ετών μόλις 26, γόνος γνωστής εθνικιστικής οικογένειας, ο οποίος έγινε ο λόγος να τσακωθεί η Γκερμπίτισσα Πέτια μου με τον άντρα της. «Μα είναι δυνατόν να πάει να ψηφίσει, για να έχει οκτώ χιλιάδες ευρώ μισθό, το σκατό?», ήταν η πρωινή απορία της.
Πέμπτο το κόμμα του πρώην τσάρου με 7.96% (τέτοια θα βλέπει ο Κοκός και θα του μπουν ιδέες). Κατηγορήθηκε από τους «Μπλε» ότι πριμοδοτήθηκε από την τουρκική κίνηση, εις βάρος των «μπλε». Το πρώτο όνομα του ψηφοδελτίου κι εδώ ήταν γυναίκα.
Οι «μπλε» που ήρθαν έκτοι, πριν από λίγο ζήτησαν επανάλειψη της καταμέτρησης των ψήφων, επειδή η διαφορά τους με το κόμμα του τσάρου ήταν 250-300 ψήφοι. Ελπίζουν σε συνεργασία με το GERB για τις εθνικές εκλογές, ώστε όλη η Βουλγαρία να γίνει μπλε! (Θυμάστε το σύνθημα της Νουδούλας, «όλη η Ελλάδα είναι μπλεεεεεε»?). Κι εδώ γυναίκα επικεφαλής ψηφοδελτίου (όχι παίζουμε!).
Και ορισμένα στατιστικά, γιατί το έκανα μπάχαλο το ρεπορτάζ:
Από τα νέα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, το 41% είναι γυναίκες!
Το 59% των εκλεγμένων είχαν εκλεγεί και κατά την είσοδο της Βουλγαρίας στην ΕΕ το 2007, άρα το 41% είναι καινούργιοι (σας το αναλύω για να δείτε ότι ξέρω προσθαφαίρεση).
Η αποχή ξεπέρασε το 60%. Που να είχαν και θάλασσα οι Βούλγαροι!
Τα ανέκδοτο της ημέρας.
α)Μπαίνω στο γραφείο και τα κορίτσια φωνάζουν με τρόμο "Στην Ελλαδα κέρδισαν οι κομμουνιστές σέφκα?".
"Ναι και γίναμε Λαϊκή Δημοκρατία! Πώς σας ήρθε καλέ αυτό?"
"Μα το είπαν! Στην Ελλάδα κέρδισαν οι σοσιαλιστές".
"Χαλαρώστε, οι σοσιαλιστές με την δεξιά τσέπη κέρδισαν".
Αναστεναγμοί ανακούφισης. Προφανώς το δεξιά τσέπη τις καθησύχασε.
"Μα εμείς σοσιαλιστές, λέμε τους κομμουνιστές".
"Εμείς έχουμε κι από τα δύο! "
β) Ρωτάω τον τεχνικό μας τον Ευλόγκι τί ψήφισε.
"Σιν (γιός)" απαντάει ψιθυριστά.
"Τί καλέ? Κατέβαινε ο γιός σου υποψήφιος????"
Σηκώνεται και πλησιάζει το γραφείο μου, για να μην τον ακούνε οι άλλες.
"Σίνι (μπλε)"
"Πες το καλέ δυνατά και θα ρωτούσα αν βγήκε ο γιός σου!"

7 comments:

Giannis said...

Τρέμε Τρέμη Ερχεται η Γωγώ.
(Το πιο σύντομο Βουλγάρικο ανέκδοτο.. ο γιωργάκης κομουνιστής)

Giorgia_is_coming_to_town said...

@Bro προτιμώ τον Τρεμόπουλο:Ρ
Οσο για το ανέκδοτο, τύφλα να χουν τα δικά μου. Χαχαχαχαχαχαααα!

delfinoula said...

Κοπελιά, τόση ανάλυση ούτε ο Ευαγγελάτος...

Με έστειλες...

Καλημέρα.

Giorgia_is_coming_to_town said...

@delfinoula μου, έχω χρόνια να δω Ευαγγελάτο! Κακό που του μοιασα και συγγνώμη για την "αποστολή" :)! Καλημέρα κι από μένα.

patsiouri said...

"εξηγώντας μου ότι στο παρελθόν, οι εταιρείες υποδείκνυαν στο προσωπικό ποιόν υποψήφιο να υποστηρίξει.:

Ιουουουο!!!!!

Μεταξύ μας, κι'εγώ προτιμώ τον Τρεμόπουλο.

korinoskilo said...

πω πω!! απο τους βουλγαρους το πηραμε αυτο το συστημα?..... γιατι και εδω ακουστικε κατι για μεγαλες εταιριες που απειλουσαν με απολυση αν δεν ψηφιζαν κατι συγκεκριμενο :/

μον ντιοοοοοο !!!

φιλια

Giorgia_is_coming_to_town said...

@Patsiouri μου, κατάλοιπα του καθεστώτος μάλλον! Κι όμως γινόταν.
@Λενιώ, εδώ δεν ξέρω αν γίνεται ακόμα, αλλά να φτάσει και στην Ελλάδα τέτοια ομορφιά δεν το θεωρώ απίθανο.